Grafische nijverheid

Binnen de grafische industrie is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een ideale oplossing hiervoor is. Waarom?

  1. Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.
  2. Geen afvalstroom: bij droogijsstralen zijn geen chemische middelen, geen water of andere vloeistoffen vereist. Enkel de verwijderde vervuiling blijft over, in tegenstelling tot veel andere methodes waarbij reinigingsmiddel en vuil zich vermengen.
  3. Zonder demontage papiergrijpers of walsen kunnen zonder demontage in de machine gereinigd worden.
  4. Droogijsstralen is niet abrasief waardoor machineonderdelen zoals papiergrijpers, kettingen, rasterwalsen niet beschadigd worden.

Moet ik de rollen demonteren uit de drukpers vooraleer te droogijsstralen?

Is niet echt noodzakelijk, meestal worden de voorste cilinders verwijderd om iets dieper in de machine te kunnen reinigen = beter bereikbaar.

 

De meest voorkomende problemen in de grafische industrie 

1. Vervuiling op drukpersen

Probleem: Papiergrijpers op drukpersen kunnen vervuilen met kleverige stof- en inktresten. Daardoor is de kwaliteit van het drukwerk minder goed omdat het papier niet 100% meer op de juiste plaats gepositioneerd is. 

Oplossing: Met droogijsstralen kunnen papierklemmen, maar ook walsen plaatselijk gereinigd worden, zonder demontage. Droogijs is niet abrasief, dus ook inzetbaar op rasterwalsen om bijvoorbeeld inkt-, lijm- of vernisresten te verwijderen, zonder beschadiging! 

Verder kunnen inktresten van de frame van de pers verwijderd worden tot in de kleinste hoekjes. 

2. Vervuiling in droogovens

Probleem: Droogovens kunnen inwendig vervuiling, waardoor de resten (vernis) bij hoge temperatuur vloeibaar worden en zo op het drukwerk vallen. 

Oplossing: Droogijs verwijdert de uitgeharde vernislaag in de ovens van plafond, wanden en düsen, zonder beschadiging! 

Droogijsstralen van rasterwalsen

Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

Ook interessant voor jou...

Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

Veilige keuze

Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
 

Geen restafval


Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

Winning van kooldioxide


CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

Persbericht: Ecotrust reinigt al 30 jaar machines met droog ijs

Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als één van de eerste in ons land experimenteren met het reinigen met droogijs. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust heel het land om installaties in fabrieken grondig aan te pakken. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen mijn ecologisch denken volgt”, vertelt Frank.

Frank van Landewijk was in zijn denken ver op zijn tijd vooruit, toen hij begin jaren 90 een klein ateliertje betrok in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde en zijn eigen business, de verkoop van industriële reinigingsmiddelen, in vraag durfde stellen.

“Het ging om zware producten die niet alleen ongezond en soms ook gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu. Chemisch reinigen betekent immers, dat je ook vervuild afvalwater loost”, legt Frank uit.

Nasa

“Op een ecologische manier kunnen reinigen was in die tijd zeker nog geen hot topic, maar mij sprak het enorm aan, zeker nadat ik gelezen had, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa reiniging met droogijs had ‘uitgevonden’ en ook toepaste. Ik ben toen zelf gaan experimenteren en met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor toepassing in de industrie. Al even groot was de uitdaging om mensen te overtuigen om de overstap te durven maken. Intussen is het ecologisch denken gelukkig ook veel groter, waardoor de interesse voor droogijsstralen alleen maar stijgt”, prijst Frank zich gelukkig.

Als een hogedrukreiniger zonder water

“Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar met het grote verschil, dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, zegt ingenieur Els Coppens.

“Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar koolzuurijs (CO2-deeltjes) met een temperatuur van -78°C. Na de botsing met het te reinigen oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning”, legt Els uit.

Het bedrijf Ecotrust stelt vandaag tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in diverse fabrieken, o.a. in voedingsbedrijven.

“Wij beginnen waar de gewone schoonmaakploeg stopt. Om de zoveel tijd vragen ze ons voor een grondige reiniging. Ook als er zich bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabesmetting voordoet, rukken onze teams uit, omdat het reinigen met droogijs ook alle bacteriën doodt”, vertelt Els.

Monumenten

Ecotrust doet zelfs grote monumenten weer glanzen als nieuw. “We kunnen die reinigen zonder de patinelaag te beschadigen. Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en beelden De Golven bij de brug in Temse hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

Knowhow

De firma is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden. Groter dan een kantoor en een atelier met magazijn is het niet. “Een grote mastodont zullen en willen we ook niet worden”, zegt de zaakvoerder. “We hebben heel veel werk, maar beseffen en ondervinden dat in onze branche de service heel belangrijk is. Ons personeel kent de klanten en omgekeerd. Dat maakt dat ze elkaar snel begrijpen en kunnen vertrouwen. Het is niet toevallig dat onze bedrijfsnaam bestaat uit eco en trust”, besluit Frank van Landewijk.


Contacteer ons vandaag nog

Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg.