Kunststof en rubber

  Binnen de industrie van kunststof en rubber is industriële reiniging een belangrijk punt! Droogijsstralen biedt hiervoor de oplossing. Waarom?

  1. Zonder beschadiging: machines, walsen, matrijzen, elektrische installaties, … worden zonder beschadiging gereinigd.
  2. Zonder demontage: droogijsstralen is on site te gebruiken om zonder demontage productiemachines en omgevingen droog te reinigen.
  3. Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.

   

  Kan ik mijn matrijs op de machine zelf reinigen of moet ze steeds gedemonteerd worden?

  Reinigen op de machine kan perfect, dat is net de grote troef van de techniek droogijsstralen. U bespaart op demontage-/montagetijd.

   

  De meest voorkomende problemen binnen de industrie van kunstof en rubber

  1. Vervuilde walsen

  Probleem: Vervuilde walsen of cilinders: door de vervuiling voldoet de kwaliteit van het eindproduct niet meer aan de norm.

  Oplossing: Om deze te reinigen hoeven ze niet gedemonteerd te worden, dus minder productiestilstand en minder kans op beschadiging van de walsen. Verder worden de (raster)walsen niet beschadigd, omdat droogijs niet abrasief is en kunnen we tot in de kleinste groef alle vervuiling verwijderen! 

  2. Extrusieschroeven reinigen

  Probleem: Vervuilde extrusieschroeven zorgen voor productiestilstand.

  Oplossing: Hier is het belangrijk dat we tijdens het reinigen de schroef niet beschadigen, daarom is een niet abrasieve methode zoals droogijsstralen ideaal. Niet alleen de schroef zelf maar ook de volledige extruder (buitenkant) kan gereinigd worden, zonder water.

  3. Vervuilde matrijzen

  Probleem: De kwaliteit van het eindproduct daalt door vervuilde matrijzen.

  Oplossing: Matrijzen kunnen op de machine gereinigd worden zonder deze te beschadigen. Elke vervuiling wordt tot in de kleinste details verwijderd. De klant kan de reiniging laten uitvoeren door ons ervaren team of een droogijsstraalmachine huren of kopen.

  Droogijsstralen van walsen

  Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

  OOK INTERESSANT VOOR JOU...

  Het technische proces achter droogijsstralen

  Deze drie effecten zorgen er samen voor dat droogijsstralen op een doeltreffende manier werkt:

  Inslageffect

  Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los. 


  Thermoshock

  De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.


  Micro-explosies

  Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.


  Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?

  Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

  Veilige keuze

  Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
   

  Geen restafval


  Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

  Winning van kooldioxide


  CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

  Persbericht: Ecotrust reinigt al 30 jaar machines met droog ijs

  Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als één van de eerste in ons land experimenteren met het reinigen met droogijs. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust heel het land om installaties in fabrieken grondig aan te pakken. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen mijn ecologisch denken volgt”, vertelt Frank.

  Frank van Landewijk was in zijn denken ver op zijn tijd vooruit, toen hij begin jaren 90 een klein ateliertje betrok in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde en zijn eigen business, de verkoop van industriële reinigingsmiddelen, in vraag durfde stellen.

  “Het ging om zware producten die niet alleen ongezond en soms ook gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu. Chemisch reinigen betekent immers, dat je ook vervuild afvalwater loost”, legt Frank uit.

  Nasa

  “Op een ecologische manier kunnen reinigen was in die tijd zeker nog geen hot topic, maar mij sprak het enorm aan, zeker nadat ik gelezen had, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa reiniging met droogijs had ‘uitgevonden’ en ook toepaste. Ik ben toen zelf gaan experimenteren en met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor toepassing in de industrie. Al even groot was de uitdaging om mensen te overtuigen om de overstap te durven maken. Intussen is het ecologisch denken gelukkig ook veel groter, waardoor de interesse voor droogijsstralen alleen maar stijgt”, prijst Frank zich gelukkig.

  Als een hogedrukreiniger zonder water

  “Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar met het grote verschil, dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, zegt ingenieur Els Coppens.

  “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar koolzuurijs (CO2-deeltjes) met een temperatuur van -78°C. Na de botsing met het te reinigen oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning”, legt Els uit.

  Het bedrijf Ecotrust stelt vandaag tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in diverse fabrieken, o.a. in voedingsbedrijven.

  “Wij beginnen waar de gewone schoonmaakploeg stopt. Om de zoveel tijd vragen ze ons voor een grondige reiniging. Ook als er zich bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabesmetting voordoet, rukken onze teams uit, omdat het reinigen met droogijs ook alle bacteriën doodt”, vertelt Els.

  Monumenten

  Ecotrust doet zelfs grote monumenten weer glanzen als nieuw. “We kunnen die reinigen zonder de patinelaag te beschadigen. Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en beelden De Golven bij de brug in Temse hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

  Knowhow

  De firma is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden. Groter dan een kantoor en een atelier met magazijn is het niet. “Een grote mastodont zullen en willen we ook niet worden”, zegt de zaakvoerder. “We hebben heel veel werk, maar beseffen en ondervinden dat in onze branche de service heel belangrijk is. Ons personeel kent de klanten en omgekeerd. Dat maakt dat ze elkaar snel begrijpen en kunnen vertrouwen. Het is niet toevallig dat onze bedrijfsnaam bestaat uit eco en trust”, besluit Frank van Landewijk.


  Contacteer ons vandaag nog

  Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg.