Trends en inzichten

Pathogenen zoals listeria en salmonella beheersen in productie en omgeving

We wisten al langer dat pathogenen bacteriën zijn die van nature op veel plekken in onze leefomgeving en milieu voorkomen. Een aantal jaren geleden waren we vooral gefocust op de mogelijke aanwezigheid van listeria en salmonella in ongepasteuriseerde melk, zachte kazen, vleeswaren, vlees en gerookte vis. Tegenwoordig weten we wel beter!
Listeria en salmonella kunnen net zo goed aanwezig zijn in groenten, fruit en chocolade.

Alle gaatjes en hoekjes reinigen!

Om persistente contaminaties tegen te gaan moet je grondig reinigen en ontsmetten, tot in de kleinste hoekjes.
De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn.
Net op die plaatsen die voor de dagelijkse reinigingsploeg niet of moeilijk bereikbaar zijn: omgeving elektrische kasten, kabels, motoren en binnenkant machines.

DE oplossing? Droogijsstralen!

 • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
 • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op de ondergrond. Elektrische kabels of andere gevoelige materialen worden dus niet beschadigd.
 • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je bacteriën geen schijn van kans! 
 • Weinig of geen demontage: Je hoeft productiemachines zelden te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
 • 24/7 paraat: Ook in het weekend en in vakantieperiodes!

Wil je onze jarenlange ervaring leren kennen?
Contacteer ons vandaag nog!


Maak kennis met de industriële alpinisten van Ecotrust

Droogijsstralen op hoogte, diepte en moeilijk bereikbare plaatsen vragen om vakkennis en veilige werkprocédés. Goed nieuws! Vanaf nu kan je hiervoor ook bij Ecotrust terecht.

Het veilig betreden van een besloten ruimte is specialistenwerk. Onze operatoren zijn hiervoor getraind. De regelgeving, preventiemaatregelen en gevaren…wij kennen de ins en outs. Vertrouw op onze expertise, neem geen risico bij werken in silo’s, cyclonen, destillatiekolommen, koelinstallaties, reactoren,…

Elke besloten ruimte is uniek. Het type, de grootte en de bijhorende uitdagingen verschillen sterk. Een goede voorbereiding is een must. Na een plaatsbezoek brengen we alles in kaart: de haalbaarheid en het kostenplaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke opdracht is uniek, wij zoeken altijd de veiligste weg.

Overtuigd?
Contacteer ons vandaag nog voor meer info!
 


Droogijsstralen heeft een goede chemie met de (petro)chemische sector

Bij dagelijkse reinigingen in (petro)chemische bedrijven wordt er veelal gebruik gemaakt van hogedrukreiniging. Denk maar aan leidingen spoelen, vloeren boenen en tanken reinigen. Het zijn relatief oppervlakkige reinigingen die ervoor zorgen dat alles ordelijk en netjes oogt. Droogijsstralen wordt pas ingezet wanneer het ‘een grote lenteschoonmaak’ betreft. Deze industriële reinigingstechniek is dus van een heel ander kaliber: het bestrijdt hardnekkig vuil tot in de kleinste hoekjes, en dat op een veilige manier. 

De hamvraag is: in welke situaties is het interessant om droogijsstralen in te zetten?

 • Een grondige en doeltreffende reiniging is een must als je een technisch onderhoud wilt doen van je elektrische installaties. Hiervoor worden steevast shutdowns ingepland – hét uitgelezen moment om te droogijsstralen. 
 • Bij turbines worden bepaalde waaiers niet meer gedemonteerd. Aangezien er geen straalmiddel mag achterblijven én alles 100% droog moet blijven, is droogijsstralen de reinigingstechniek bij uitstek.
 • Reinigen met water is soms onmogelijk, omdat het kleverige vuil er niet afgaat met water en product, het te reinigen onderdeel zich tussen elektrische kabels bevindt ... Gelukkig kan droogijsstralen wel het hardnekkige vuil verwijderen.
 • Droogijsstralen wordt ook ingezet wanneer andere straaltechnieken, zoals zandstralen en glasparelstralen, niet ingezet kunnen worden, omdat er geen (rondvliegend) straalmiddel mag achterblijven of omdat ze te abrasief zijn voor de ondergrond.
 • In EX-zones (of zones met explosieve gassen, dampen en nevels) kan er niet gewerkt worden met elektrisch gestuurde machines. Gelukkig werken onze droogijsstraalmachines 100% pneumatisch. Daarmee onderscheiden we ons van onze conculega’s die veelal met elektrische (en dus goedkopere) droogijsstraalmachines werken.

Wil je ook gebruikmaken van droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!


Veilig reinigen in de (petro)chemische industrie

Vervuiling is één van de grootste vijanden van elk (petro)chemisch bedrijf. Naast veiligheid biedt reinigen heel wat andere voordelen: het voorkomt een stilstand van je installatie (want tijd is geld), het garandeert de kwaliteit van je product en eventuele lekken en pannes kunnen vroegtijdig opgespoord worden. Allemaal mooi meegenomen!

Droogijsstralen is dé industriële reinigingstechniek voor de (petro)chemische industrie. We zetten alle voordelen even op een rijtje:

1.Veilig

Bij (petro)chemische bedrijven staat veiligheid altijd voorop en dus ook bij een industriële reiniging. Het is vooral opletten geblazen in EX-zones of zones met explosieve gassen, dampen en nevels. Bij abnormale omstandigheden kan er daar op zeer korte tijd explosiegevaar ontstaan. Er mag niet met om het even welke elektrisch gestuurde machines gewerkt worden. Gelukkig werken onze droogijsstraalmachines 100% pneumatisch. Bovendien leiden we onze mensen op om ten allen tijde veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen. Ecotrust is VCA gecertificeerd. Safety first!

2. Zonder demontage

In de (petro)chemische industrie is het gebruikelijk om een shutdown door te voeren voor een groot onderhoud. Daar geldt de regel ‘tijd is geld’, want hoe langer de machines stilgelegd worden, hoe meer geld dat kost. Bij droogijsstralen kan er gewoon ter plaatse gewerkt worden zonder de onderdelen te moeten demonteren. Hierdoor wordt veel tijd uitgespaard.

3. Bestrijd hardnekkig vuil

Ook al gaat het om een snelle reinigingsinterventie, dat gaat absoluut niet ten koste van een grondige reiniging. Het is dan ook belangrijk om kritische onderdelen, zoals motoren, ventilatoren en elektrische installaties, 100% zuiver te maken. Vervuiling kan ervoor zorgen dat motoren oververhit raken of ventilatoren uit balans raken. Bovendien kan de vervuiling geleidend zijn, waardoor er kan is op kortsluiting in je elektrische installaties. Gelukkig verwijdert droogijsstralen het meest hardnekkige vuil, doordat de droogijskorrels met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak geprojecteerd worden.

4. Zonder beschadiging

Droogijsstralen is zowel niet-abrasief als niet-corrosief. Het is namelijk van levensbelang dat machineonderdelen niet opgeruwd of vervormd raken, elektrische kabels niet beschadigd raken... 

Zie je er de voordelen ook van in of heb je nog een vraag? Geef ons dan gerust een seintje: Contacteer ons


Het belang van reinigen van elektrische installaties

Elektriciteit is een wondermooie ontdekking, maar het heeft een gevaarlijke keerzijde. Het werken met of nabij elektriciteit brengt namelijk heel wat risico's met zich mee. We horen, zien of ruiken elektriciteit niet – tenzij het al te laat is natuurlijk. Vandaar dat het gevaar constant op de loer ligt, zeker als het gaat om de reiniging van elektrische installaties. Gelukkig bestaat er zoiets als droogijsstralen!

Droogijsstralen is 100% droog, en dus ideaal voor de reiniging van een oppervlak dat niet in contact mag komen met water! Je hoort het goed: er komen geen chemische middelen, water of andere vloeistoffen aan te pas – enkel de verwijderde vervuiling blijft over. Je kan zelf droogijsstralen onder spanning want droogijs is niet geleidend. 

De hamvraag is waarom we nu überhaupt een elektrische installatie moeten reinigen?

Brandpreventie

Een kleverige, stofferige vervuiling in elektrische installaties kan overslag en oververhitting veroorzaken. Reinigen is dus belangrijk, zo voorkom je kortsluiting en/of brand.

Een leuk weetje: mocht er toch een brand gewoed hebben, dan kan droogijsstralen ook ingezet worden bij de sanering.

Bacteriedodend

Tussen de elektrische kabels en in de elektriciteitskast hoopt het vuil snel op. Een ideale broeihaard van bacteriën dus! Gelukkig is droogijs door zijn lage temperatuur (-78 °C) bacteriedodend. Zelfs de listeria bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt, overleeft de koude temperaturen niet!

Langere levensduur van de elektrische installatie

Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat zorgt er enerzijds voor dat contacten, kabels, printplaten … gespaard blijven van beschadiging en anderzijds dat je elektrische installatie een langere levensduur kent. En, geef toe, het is aangenamer om technisch onderhoud uit te voeren in een propere omgeving.

Ecotrust, jouw partner in crime!

Via Ecotrust kan je je klanten een extra service aanbieden. Naast het installeren en onderhouden van elektrische installaties, kan je nu ook de reiniging ervan aanbieden. Op Ecotrust kan je vertrouwen, en wel om de volgende redenen:

 • We hebben meer dan 25 jaar ervaring.
 • Het droogijsstralen wordt uitgevoerd door vakbekwamen (BA4/BA5 opgeleid). Met andere woorden, we garanderen je dat de samenwerking met Ecotrust net géén vonken geeft.
 • Wij staan 24/7 paraat – ook in vakantieperiodes!
 • Wij leveren een perfect gekuiste elektrische installatie af.
Zijn wij jouw partner in crime? Laat het ons dan vooral weten!


Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen?

Eind vorig jaar werden enkele mensen in Nederland besmet met listeria monocytogenes, een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Drie mensen overleden en één vrouw kreeg een miskraam. Uit onderzoek bleek dat de gebruikte apparatuur in het desbetreffende voedingsbedrijf niet correct gereinigd werd. We bevinden ons in de ergste nachtmerrie van elk voedingsbedrijf ... 
 

Wat is listeria?

Listeria behoort tot de groep van pathogene bacteriën, en kan dus een ernstig gezondheidsrisico voor de consument vormen. Het is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging! Andere bekende voorbeelden van pathogene bacteriën zijn salmonella en legionella. 
 
Wanneer listeria voorkomt op je product is het een kwestie van het product terug te roepen uit de winkelrekken. Wanneer listeria voorkomt in je productieomgeving, dan zit je pas écht in de problemen! De productiemachines komen rechtstreeks in contact met het product, waardoor je het telkens opnieuw besmet.
 

Listeria schuilt in een klein hoekje

Om persistente contaminaties tegen te gaan, moet je grondig reinigen en ontsmetten. De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn: op vorm- en snijmachines, vul- en sluitmachines, kettingen en transportbanden … Dergelijke machines zijn niet ontworpen om gedemonteerd te worden voor een grondige reinigingsbeurt!
 

Dé oplossing? Droogijsstralen!

Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen. Kies voor de industriële reinigingstechniek droogijsstralen:
 • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
 • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op een poreus oppervlak, zoals beton of muren. Bovendien beschadigt of vervormt het de lamellen van een verdamper in een koel- of diepvriescel ook niet. 
 • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je listeria geen schijn van kans! 
 • Geen demontage: Je hoeft geen productiemachines te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
 • Weekendwerk: Pas wanneer een fabriek helemaal stilligt (zoals in het weekend), krijg je een realistisch beeld van de hygiëne van een productieruimte. Op het eerste zicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht … tot je meer in detail gaat kijken. Wij staan 24/7 paraat – ook in vakantieperiodes!
 
Wil je meer weten over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Neem contact met ons op.

 

 

5 problemen die elke voedingsproducent kent

Het leven van een voedingsproducent verloopt niet van een leien dakje. De voorschriften voor de gezondheidsbescherming zijn niet mals, het onderhoud van de machines vergt veel tijd en energie … Hij heeft onder meer te maken met de volgende vijf veelvoorkomende problemen. Gelukkig kan droogijsstralen een handje toesteken!

1. Bacteriële besmetting op machines of rollend materieel

Probleem: Het kan niet alleen lastig maar ook gevaarlijk zijn om bacteriën te verdelgen op delicate plaatsen, zoals in de omgeving van elektrische kabels. Het is alvast geen optie om die vochtig te reinigen met een desinfecterend product. 

Oplossing: Aangezien droogijs niet-geleidend is, bestaat er dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting. Ecotrust, en dus droogijsstralen, voldoen aan alle veiligheidsnormen!

2. Schimmel op verdampers

Probleem: Verdampers moeten regelmatig uitgekuist worden om schimmel op de lamellen te voorkomen. Als je die reinigt met vocht, dan loop je het risico om de motor of ventilatoren te beschadigen, en dat is zeker niet de bedoeling!

Oplossing: Gelukkig reinigt droogijsstralen 100% droog. De droogijskorrels komen in botsing met het oppervlak en sublimeren meteen zonder vloeistof te vormen. Ze gaan met andere woorden direct over naar een gasvormige toestand. Op die manier moet er niets afgeschermd worden en kan je met een gerust hart reinigen!

3. Lijmresten op verpakkingsmachines

Probleem: Uitgeharde lijmresten zorgen ervoor dat de spuitkop van je verpakkingsmachine verstopt, waardoor de werking van de machine in het gedrang komt. Helaas is het demonteren van zo’n machine een tijdrovend werkje …

Oplossing: Met droogijsstralen verwijderen we deze uitgeharde resten zónder de machine te demonteren. Het zorgt niet alleen voor minder oponthoud, maar ook voor een hogere productiviteit.

4. Ventilatoren die uit balans raken door vervuiling op de schoepen

Probleem: Ventilatoren kunnen uit balans raken door vervuiling op de schoepen. Het is een heus karwei om de ventilator te demonteren, de schoepen vochtig te reinigen, de ventilator opnieuw te monteren en vervolgens opnieuw te balanceren.  

Oplossing: Met droogijsstralen kunnen we de vervuiling op de schoepen van de ventilator in een mum van tijd verwijderen zonder die te demonteren. Dat bespaart je veel tijd en energie! 

5. Vervuiling op motoren

Probleem: Door vervuiling op de koelvinnen en het rooster kan de motor oververhit raken en uitvallen. Je motoronderdelen reinigen is de oplossing, maar dat lijkt onbegonnen werk. De moed zakt in je schoenen, nietwaar? 

Oplossing: Droogijsstralen blaast je motoronderdelen opnieuw leven in. Omdat er geen water aan te pas komt, wordt het vuil doeltreffend verwijderd. Dat resulteert in een (opnieuw) optimale werking van de motor!


Wil je meer te weten komen over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!Waarom droogijsstralen kiezen binnen de voedingsindustrie?

Als voedingsproducent moet je voorkomen dat de veiligheid van ons voedsel in gevaar komt. Daarmee is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Schuimreiniging is de meest voor de hand liggende keuze, maar wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een noodzakelijke aanvulling hierop is. Waarom?

 1. Zonder beschadiging: In de voedingsindustrie wordt er meestal dagelijks vochtig gereinigd via schuimreiniging. Toch zijn er een aantal delicate plaatsen in machines waar je liever water noch vocht wilt. Denk maar aan de binnenkant van productiemachines, elektrische kabels, persluchtleidingen … Die plaatsen kunnen perfect (droog) gereinigd worden via droogijsstralen.
 2. Voorkom schimmel & bacteriën: In veel gevallen hoopt het vuil zich net daar op. Door die delicate plaatsen periodiek te droogijsstralen, geef je schimmel en bacteriën geen schijn van kans!
 3. Bestrijd hardnekkig vuil: Soms is vuil gewoonweg niet weg te krijgen met water of schuim. Denk maar aan lijmresten op verpakkingslijnen, inktresten op verpakkingsmachines, bacteriën op rollend materieel … Bij droogijsstralen worden de droogijskorrels met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak geprojecteerd, waardoor zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderd wordt!
 4. Zonder demontage: Een ander voordeel heeft eerder te maken met gebruiksgemak en tijdswinst. Bij het droogreinigen van verdampers of koelunits is het niet nodig om deze elektrisch af te koppelen. De lamellen, motoren en ventilatoren kunnen gewoon zo schoongemaakt worden.

 Ben je overtuigd van droogijsstralen? Of heb je nog bijkomende vragen? Wat het ook is,  neem gerust (vrijblijvend) contact met ons op!


Reinigen is dagelijkse kost in de voedingsindustrie

Wie werkt in de voedingsindustrie weet dat reinigen en desinfecteren hoog in het vaandel staan. En terecht! De voedselveiligheid is prioritair en mag onder geen beding uit het oog verloren worden. Wanneer gebruik je het best welke reinigingstechniek? Om door de bomen het bos te zien, zetten we eens alles op een rijtje … 

Het reinigen van wanden, vloeren, productiemachines en transportbanden is iets wat op dagelijkse basis moet gebeuren. Hiervoor grijp je best terug naar de klassieke reiniging met water, schuim, hoge druk of stoom. Dergelijke methodes brengen een hoge werksnelheid met zich mee aan een lage kost. Bovendien zijn de meeste productiemachines ook voorzien om dagelijks op die manier gereinigd te worden.

Het probleem stelt zich echter wanneer we ons in de omgeving van motoren, elektrische kabels, persluchtleidingen … bevinden. Deze delicate plaatsen zitten doorgaans afgeschermd in een kast, waardoor er water noch vocht bij kan. In zo’n gevallen maak je best gebruik van de droge en efficiënte reinigingstechniek droogijsstralen. Straalijs smelt namelijk niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze techniek 100% droog is!

Daarnaast leent droogijsstralen zich ook uitstekend voor het reinigen van elektrische kasten. Hiervoor kan je je natuurlijk ook behelpen met zuivere perslucht (wat niet altijd ideaal is – je blaast het vuil in de contacten). Het is pas wanneer het vuil echt hardnekkig en  ook kleverig wordt dat we droogijsstralen inzetten om contaminatie met insecten te voorkomen. Aangezien droogijs niet-geleidend is, bestaat er géén risico op elektrocutie of kortsluiting. Wist je dat ons bedrijf VCA gecertificeerd is? 

Het is duidelijk dat het combineren van verschillende reinigingstechnieken ervoor zorgt dat je productieomgeving spic en span is! Wil je meer weten over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!


4 voordelen van een droogijsstraalmachine huren

Wist je dat je een droogijsstraalmachine met al zijn benodigdheden kan huren bij Ecotrust. In een vorige blogpost hebben we je al uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat, maar wat zijn de voordelen ervan?

Bredere keuze in materiaal

Hoeveel meters persluchtslang heb je voor deze opdracht nodig? 10 meter? 100 meter? Afhankelijk van het aantal meters, zorgen wij ook voor de nodige koppelingen. Handig toch? Zo hoef jij geen extra materiaal aan te schaffen voor die ene opdracht!

Financieel interessant

Eenmaal je de nodige knowhow in huis hebt, dan kan het huren van een droogijsstraalmachine financieel interessant zijn. Het materiaal is op aanvraag beschikbaar en kan tijdens de huurperiode intensief gebruikt worden. 

Try before you buy

De aankoop van een droogijsstraalmachine is meteen een grote hap uit je budget, zeker als je nog twijfelt over zijn capaciteiten. Daarom kan je het materiaal eerst eens uitproberen vooraleer je een definitieve beslissing maakt!

Professioneel onderhoud

Wanneer je het gehuurde materiaal terugbrengt, dan zorgen wij ervoor dat deze professioneel onderhouden worden. Daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken!

Klaar om zorgeloos een droogijsstraalmachine te huren? Laat het ons weten en dan maken wij een offerte voor je op!


Wil je zelf de handen uit de mouwen steken?

Dat kan! Bij Ecotrust is het mogelijk om een droogijsstraalmachine en al zijn benodigdheden te huren. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Je reserveert tijdig een droogijsstraalmachine en komt alles ophalen de dag voor de aanvang van je huurperiode. Alles? Dat klopt! Je hebt meer dan een droogijsstraalmachine nodig om aan de slag te kunnen gaan.
Om te droogijsstralen heb je welgeteld drie zaken nodig:
 • Een droogijsstraalmachine: Het toestel werkt volledig pneumatisch en is gemakkelijk verrijdbaar. De droogijsstraalmachine bevat een straalslang van 5, 7, 10 of 17 meter (afhankelijk van de afstand tussen het toestel en het te bestralen object), een venturisysteem …
 • Het nodige straalijs: Je mag rekenen op gemiddeld 50 kg/uur. Alles is afhankelijk van de graad van vervuiling: bij een zware vervuiling kan dat oplopen tot 70 kg/uur; bij een lichte vervuiling heb je soms maar 30 kg/uur nodig.
 • Gedroogde, olievrije perslucht: Je hebt een werkdruk van minimum 6 en maximum 10 bar nodig, opnieuw afhankelijk van de graad van vervuiling. 
  • Ofwel is er perslucht aanwezig in je bedrijf en huur je enkele meters persluchtslang (dat gaat van 10 meter tot 100 meter) en de nodige koppeling(en).
  • Ofwel huur je onze mobiele compressor, die op mazout aangedreven is, met alle toebehoren.

Bij de ophaling krijg je een korte opleiding, zodat je weet hoe de droogijsstraalmachine werkt en op wat je moet letten. We geven je nog enkele tips en tricks mee, zodat het droogijsstralen zonder problemen verloopt! Mocht je toch nog problemen ondervinden, dan bieden wij uiteraard begeleiding.

Na de werken breng je het gehuurde materiaal (in goede staat) terug! Mocht ophalen en afleveren niet lukken, dan kunnen wij uiteraard transport voor je regelen.

Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Laat het ons weten en dan maken wij een offerte voor je op!


Wij doen ook kleinere opdrachten maar wat kan dat inhouden?

Goed nieuws! Sinds augustus 2018 hebben wij een grote uitgeruste democabine in gebruik. Dit wil zeggen dat wij hedendaags ook straalwerken uitvoeren op:

 • kleinere stukken, 
 • unieke stukken, 
 • aparte aanvragen, 
 • het vooraf testen als we niet zeker zijn van het te behalen resultaat, 
 • om de snelheid even te meten rond resultaat, 
 • als we niet een volledige straaldag kunnen invullen enz.

Dat kan gaan van:
 • een koperen boiler tot 
 • ventilatoren, 
 • pompen, 
 • schroeven, 
 • buizen, 
 • deksels, 
 • platen ed.

Temeer we in de democabine ook andere testen kunnen uitvoeren met andere technieken zoals:
 • zandstralen,
 • parelstralen,
 • hogedrukwater ed. 
In afwachting van kan u tal van voordelen ervaren dus wacht niet langer,  wij geven u reeds de kans om hiervoor een aparte aanvraag in te dienen.


De workshop droogijsstralen in 3 hoogtepunten

Op 26 juni 2018 trakteerden we je op een gratis workshop droogijsstralen in Oudenaarde. We kunnen spreken van een geslaagde editie: onze 30 deelnemers maakten kennis met de milieuvriendelijke reinigingstechniek, deden praktijkervaring op en ontdekten zélf de voordelen van droogijsstralen. In een mum van tijd hadden de deelnemers de techniek onder de knie, waardoor ze nu zelf aan de slag kunnen.

Heb je onze workshop droogijsstralen gemist? Niet getreurd! We kijken even terug naar de hoogtepunten van deze educatieve namiddag, alsof je er zelf bij was.
 

1.  
Het ABC van droogijsstralen
We gingen van start met een boeiende uitleg over de wondere wereld van droogijsstralen. Wat is droogijsstralen? Is deze reinigingstechniek milieuvriendelijk? Is er sprake van materiaalbeschadiging na het droogijsstralen? Tijd om de oren te spitsen en ijverig in het notitieboekje te krabbelen!  

2.  
Demonstratie & do-it-yourself

Straalmannen Frank en Johan gaven een uitvoerige demonstratie op het meegebrachte testmateriaal. Onder het motto ‘eerst zien, dan geloven’ toonden zij dat droogijsstralen heel wat in zijn mars heeft. De resultaten waren verbluffend! De deelnemers zagen met eigen ogen dat de reinigingstechniek 100% droog is, voldoet aan de veiligheidsnormen en het materiaal niet beschadigt.

Onder begeleiding van straalman Frank mochten de deelnemers vervolgens zelf aan de slag gaan. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Sommigen keken liever toe, anderen kregen er maar niet genoeg van. Hoe dan ook kregen de deelnemers de kans om te proeven van het droogijsstralen!
 

3.  
Een welverdiende barbecue

Na inspanning komt ontspanning! We sloten deze educatieve namiddag af met een welverdiende barbecue. De deelnemers konden hun ervaringen uitwisselen en elkaar wat beter leren kennen tijdens de barbecue.  

Het deed ons een plezier om de deelnemers te kunnen inspireren. Nu ze weten wat de mogelijkheden van droogijsstralen zijn, kunnen ze zelf aan de slag. Kortom: onze missie was geslaagd! Op naar de volgende workshop! 

Bekijk hier de foto's. 

Wees tijdig met het aankondigen van je shutdown of audit!

Het is belangrijk om je installaties goed te onderhouden. Dat komt de duurzaamheid en het behoud ervan ten goede! Helaas betekent een shutdown of audit ook geen productie, en dat kost geld. Daarom zorgen we ervoor dat je stopzetting zo snel en efficiënt mogelijk verloopt!

Ecotrust staat paraat om allerhande machines, onderdelen, constructies … te reinigen aan de hand van droogijsstralen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, moeten wij dit op tijd kunnen inplannen. Er komt namelijk heel wat bij kijken: detailopmeting, taakverdeling, tijdsschema, offerte … Daarnaast moeten we ook rekening houden met andere contractoren. Dat zorgt ervoor dat er veel werkzaamheden moeten gebeuren onder grote tijdsdruk. Time is money!

Als je reeds in het bezit bent van een VCA-certificaat, dan voeren we simpelweg een Taak Risico Analyse uit. Die zorgt ervoor dat je opnieuw voldoet aan alle eisen op het gebeid van veiligheid, gezondheid en milieu.

Zoals je ziet, vergt een shutdown of audit heel wat voorbereiding. Licht ons dus tijdig in over jouw shutdown of audit, zodat we je productie zo snel mogelijk kunnen heropstarten!


6 redenen om deel te nemen aan onze workshop droogijsstralen

Heb je al gehoord over onze workshop? Op 26 juni organiseren we een gratis workshop droogijsstralen in Oudenaarde. Deze educatieve namiddag is de ideale gelegenheid om alles te ontdekken over deze milieuvriendelijke reinigingstechniek. Deze workshop mag je zeker niet missen. Waarom?

1. Verdiep je kennis & doe praktijkervaring op
De workshop bestaat uit drie delen. Na een eerste kennismaking met de reinigingstechniek, tonen we je hoe droogijsstralen in zijn werk gaat. Daarna is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken! De focus ligt dus vooral op het praktische aspect van droogijsstralen.

2. Eerst zien, dan geloven
Het is de bedoeling dat je zelf de voordelen van droogijsstralen gaat ontdekken! Ondervind aan den lijve dat deze techniek 100% droog is, voldoet aan de veiligheidsnormen en je materiaal niet beschadigt. 

3. Leer de techniek in een mum van tijd
Het is de bedoeling dat je na deze leerrijke namiddag zelf in staat bent om aan de slag te gaan met droogijsstralen. Tijdens de workshop krijg je de kans om vragen te stellen en leer je de techniek onder de knie te krijgen. We laten heel wat tips en tricks op je los!

4. Breng zelf testmateriaal mee
Het is toegestaan om zelf testmateriaal mee te brengen. We kunnen die gebruiken tijdens een demonstratie of misschien kan je er wel op oefenen. Je leert droogijsstralen én je materiaal is ondertussen gereinigd: twee vliegen in één klap!

5. Een barbecue als afsluiter
Na inspanning komt ontspanning: we sluiten de workshop af met een heerlijke barbecue. Een ideale gelegenheid om te netwerken! Waarom zouden we het nuttige niet aan het aangename koppelen? 

6. Het kost je helemaal niets
Droogijsstralen is ons vak en we willen met veel plezier onze passie met jou delen. Daarom bieden we je deze workshop helemaal gratis aan. Ideaal om zelf aan de slag te gaan! Grijp deze kans dus met beide handen!


Iets voor jou?
Twijfel je nog? Praat met dan zeker met één van onze experts! Zij zullen gegarandeerd weten als deze workshop iets voor jou is. Laat de winterprik maar snel gedaan zijn zodat we kunnen genieten van onze oldtimer(ritten)

Je oldtimer staat netjes in de garage, zorgvuldig opgeborgen. Maar het begint te kriebelen, we snakken naar de eerste lentestralen, onze oldtimer wil rijden. We gaan hem opblinken maar wat met de chassis en onderdelen van je wagen? Die kunnen ook een grondige reinigingsbeurt gebruiken …  

Het kan een heuse karwei zijn maar de techniek van droogijsstralen kan hier zeker bij helpen, snel & doeltreffend, zonder schade én zonder residu. Het is de aangewezen techniek om de chassis, motorblok, motoronderdelen, onderdelen in de aandrijflijn … snel van een onderhoud te voorzien!  

Hoe verwijder je tectyl?

Tectyl is een antiroestmiddel waarmee het chassis van een auto wordt behandeld. Eigenaars van oldtimers zijn er alvast geen fan van! Waarom? Er kruipt vocht tussen het metaal en de tectyl, waardoor er toch roestvorming ontstaat. Droogijsstralen is de ideale oplossing om tectyl te verwijderen. Quatsch? Bekijk het met je eigen ogen!  

Hoe reinig je je motorblok & andere auto-onderdelen?

Veel eigenaars van oldtimers willen graag hun motorblok, motoronderdelen en onderdelen in de aandrijflijn reinigen. Het lijkt onbegonnen werk, maar droogijsstralen is ook hier de aangewezen techniek! Omdat er geen water of straalmiddel aan te pas komt, wordt vervuiling doeltreffend verwijderd — zonder schade en zonder residu.  

Op 24 februari 2018 organiseerden we een workshop droogijsstralen van oldtimers. Na een theoretische uiteenzetting, werd er een praktische demonstratie droogijsstralen op een motorblok van een Citroën Mehari oldtimer gegeven. De resultaten waren verbluffend!
Benieuwd?


Is het tijd om je oldtimer nieuw leven in te blazen?
Neem dan vrijblijvend contact op met onze oldtimerspecialist Frank!
 

Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

Veilige keuze

Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
 

Geen restafval


Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

Winning van kooldioxide


CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

Het technische proces achter droogijsstralen

Deze drie effecten zorgen er samen voor dat droogijsstralen op een doeltreffende manier werkt:

Inslageffect

Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los. 


Thermoshock

De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.


Micro-explosies

Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.


Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?

De voordelen van droogijsstralen

Het droogijsstralen van machines is een reinigingstechniek die steeds aan populariteit wint. Ontdek waarom steeds meer bedrijven hiervoor kiezen.

Efficiënt
Time is money de dag van vandaag. Dankzij de droogijsstraaltechniek heb je weinig tot geen (de-)montagekosten, is er geen oponthoud in het productieproces en boek je dus een forse tijdwinst. De hogere productiviteit brengt meer geld in het laatje.

Ecologisch
Wist je dat droogijsstralen een milieuvriendelijke reinigingstechniek is? Het maakt geen gebruik van schadelijke middelen, er is geen chemisch afval of er blijven geen resten van het straalmiddel zitten in de machines. Daarnaast is er geen vermenging met het verwijderde vuil en zijn er weinig tot geen opruimkosten. Handig toch?

Geen gedoe
De techniek is niet-abrasief en niet-corrosief. Er is geen agressieve inwerking op het oppervlak. De machine an sich loopt geen risico op beschadiging en geniet zo van een langere levensduur.

Droog
De naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.

Veilig
Uiteraard voldoet Ecotrust aan alle veiligheidsnormen, bovendien is het bedrijf VCA-gecertificeerd. Daarnaast is droogijs niet-geleidend: er is dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting. 

Wil je alle voordelen van droogijsstralen aan den lijve ondervinden? Contacteer ons, de uitstekende service krijgt je er gratis bij.

Droogijsstralen, de reinigingsmethode bij uitstek

Droogijsstralen is een reinigingstechniek waarbij men koolzuurijs (kleine CO-deeltjes aan een temperatuur van -78°C) met een grote kracht tegen het te reinigen object straalt. Na de botsing aan hoge snelheid, vergassen de CO-deeltjes door de thermoshock en blijft er een proper oppervlak over. Dit is dé methode bij uitstek om vuil en stof op een efficiënte manier te verwijderen.

Droogijsstralen wordt vooral gebruikt om machines schoon te maken die veel ongelijke onderdelen hebben. De grafische sector maakt bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de techniek om drukpersen, cilinders en vouwapparaten te reinigen. Die mogen niet te lang stil liggen en moeten snel weer in productie. Ook in de voedingsindustrie blijft elke machine kraaknet dankzij droogijsstralen.


Niets dan voordelen
Droogijsstralen is niet alleen een snelle en efficiënte manier van reinigen. Het is bovendien milieuvriendelijk omdat je er geen chemische producten voor nodig hebt, CO
₂ is een natuurlijk element. De techniek vraagt weinig tot geen demontage van de machine en vermijdt dus ook beschadiging van enige aard. Droogijsstralen is een veilige techniek die altijd beschikbaar is.

Droogijsstralen machines in chocoladesector

Ecotrust gebruikt de techniek droogijsstralen zeer regelmatig om droog te reinigen in de chocolade-industrie. Onze klant besteedt het dagelijks reinigen van zijn productielijnen uit aan een reinigingsfirma. Het gebruik van water en producten is niet echt ideaal in deze sector. 

1 van hun machines, die gebruikt wordt om chocolade te kleuren, dient verhuisd te worden naar een buitenlandse vestiging. Dit was een extra reden voor de klant om ze grondig te reinigen, tot in de kleinste hoekjes. Het losse poeder verwijderen kunnen ze zelf, maar de meer kleverige, opgedroogde resten handmatig verwijderen is niet evident. 

Droogijstralen is hier de oplossing! Zonder te demonteren wordt elke contaminant droog verwijderd. Ecotrust heeft binnen het afgespoken tijdbestek de werken uitgevoerd.  

Droogijsstralen van oven

Ecotrust werd gecontacteerd door een fabrikant van behangpapier. Het betreft het droog reinigen van een oven waarbij een harsachtige vervuiling op het plafond en de wanden zit. De vervuiling is waarschijnlijk afkomstig van de “weekmaker” die gebruikt wordt bij de productie van behangpapier en die door verdamping voor een afzetting zorgt. Bij kamertemperatuur is de vervuiling uitgehard en vormt dit geen probleem. Tijdens productie staat de oven op hoge tempatuur waardoor de vervuiling vloeibaar wordt en op hun product (behangpapier) terecht komt. De klant wil reinigen zonder demonteren en zonder gebruik van water. 

Tijdens een plaatsbezoek wordt een tijdscalculatie opgemaakt . Ecotrust baseert zich hiervoor op de jarenlange ervaring in gelijkaardige projecten. Ons doel is binnen het afgesproken tijd- en kostenbestek zoveel als mogelijk vervuiling in de oven te verwijderen via droogijsstralen, in samenspraak met de klant. Die duidt de plaatsen aan die belangrijk zijn en geeft aan hoe gedetailleerd hij het resultaat wenst. 

Vermits de het bedrijf (klant) over onvoldoende persluchtdebiet beschikt en de vervuiling sneller te verwijderen is bij een hoger debiet aan perslucht, voorziet Ecotrust een mobiele compressor. Voor het afschermen van de werkomgeving staat de klant liever zelf in. De werken dienen uitgevoerd te worden rond de periode kerst/nieuw…ook dat vormt geen probleem: Ecotrust werkt 24u/24 7d/7. Verder is er in die periode geen eigen personeel beschikbaar om de opkuis na de werken te doen, dus neemt Ecotrust dit op in hun planning. 

De verschillende zones van de oven werden – zonder beschadiging van de ondergrond – proper gezet via droogijsstralen. Het droogijs sublimeert (vergast), dus enkel de droge, harsachtige resten blijven achter op de vloer in de directe omgeving. Na de werken wordt de afscherming verwijderd en de omgeving proper gemaakt.

Droogijsstralen Flashoff zone in oven

De techniek droogijsstralen wordt al jaren ingezet in de automobielindustrie & metaalsector. Het reinigen van lasrobots en elektrische installaties bijvoorbeeld is een regelmatig terugkerende toepassing. 

Onze klant contacteerde ons deze keer voor een probleem in de Flashoff zone van de oven. Op het plafond zit een vervuiling (harsachtig afzetting) die door de luchtstroom in de oven soms loskomt. Kleine partikels vervuiling komen dan terecht in de nog natte verflaag met alle gevolgen vandien.Handmatig reinigen (met diverse producten) werd door de schoonmaakfirma getest maar zonder doeltreffend resultaat. Vooral de zwaardere vervuiling wegnemen blijkt een probleem te zijn. 

Een plaatsbezoek, om de situatie in te schatten, kon enkel op zaterdagnamiddag, vermits de lijn full continu in productie is.Veiligheid is een ander belangrijk punt. De zone in de oven zou afgeschermd worden met plastiek, om de vervuiling niet in de andere delen van de oven te verspreiden. Tijdens het droogijsstralen komt koolzuurgas vrij, dit is zwaarder dan zuurstof en verdringt ook de zuurstof in de ruimte. Dus werken we hier met een zware afzuiging, op die manier kan er zich geen koolzuurgas ophopen in de zone en is er dus ook geen enkel risico voor onze operator. Langs de andere ovenzijde wordt verse, zuivere lucht binnengebracht. 

Schrijfsgewijs worden de zwaar bevuilde delen van het plafond met droogijs gestraald. Elke afzetting, hoe dik ook de laag, wordt eraf gehaald.De droge resten worden nadien door de schoonmaakfirma gestofzuigd en verwijderd.